Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01 21:41 - История на гръцкият език (пълен разбор) (2 част)
Автор: airdance Категория: История   
Прочетен: 168 Коментари: 1 Гласове:
2Спорът какъв да бъде езикът в новосъздадената държава Гърция се разгорещява още повече. От едната страна застават Евгени Вулгарис, Ламброс Фотиадис , Неофит Дукас които поддържат идеологията да се пристъпи към "архаичният език". Противник е бил ученият и философ Иосипос Мисиодакс, привърженик на "народният" език.

Компромисно решение предлага Адамантиос Кораис, който е успял да създаде съвсем нов език с помощта на Никифор Теотокиса. Този език е наречен Катаревус (изчистеният). Катаревус за първи път се споменава от Теотокис през 1796 година. Общоприетото име Катаревус става през средата на 19 век. 

Адамантиос Кораис
Той се ражда през 1748 година в град Смирна (днешен Измир). Образованието си получава в Енангелско училище което е основано през 1733 година с усилието на гръцки православен епископ. В
 1747 година училището преминава под защитата на Британското консулство благодарение на търговеца Пантелеймон Севастопулос.

В младостта си Кораис бил увлечен във философия. Като порасва отива във Франция. В
 1788 завършва в престижният университет в Монпелие. Живял е в Париж. Критикува устройството на Османската империя. Издавал книги от остров Хиос (Кесме) в Егейско море. Много е писал там. Неговият най-голям труд е 17 тома "Библиотека на гръцката литература". Вътре влизат трудовете на Страбон на "древно - гръцки" език и преводи на европейски езици на Омир и Херодот.

Както и повечето гръцки учени, Кораис мислил (разсъждавал) на съвременен гръцки разговорен език наричан "димотика" - вулгарен и богат на чуждици. Кораис искал да поправи неговият съвременен език който да пасне с правилата на древно-гръцката граматика. Той беше първият който показа въпроса за националната гордост и националният позор. Той се гордееше с древният произход на гърците. Той се ужасяваше от "деградацията" на гръцкият език пълен с турски, български и италиански думи.

В 1830 година се стигна до съгласие, че гръцкият език трябва да има единин писмен вид като във версията на Катаревус. Било е прието решение временно да се използва Катаревуса като национален език, докато древно-гръцкият не бъде в цялост възстановен. Катаревус обаче не беше признат юридически. Това поставяло "древно-гръцкият" в по изгодна позиция.
В 1834-1836 се използва "древно-гръцкият", а не Катаревус в училищата.
Кораис се отказва от идеята за създаване на орган в Гърция който да регулира стандартите на езика, както този който е видял в Френската академия. По негово мнение, поетите и прозаиците трябвало да станат "законодатели" на развитието на езика.

Негови размишления по гръцкият език са публикувани в 16-ти том на неговата "Библиотека на гръцката литература". Други лингвистични изследвания публикува в "Atakta" (Смешен алманах). Кораис не публикува никога граматиката на новогръцкият език.

Населението на страната започва собственна чистка от чуждиците. Например:
 "Пиво" и "Пивоварна". Сменяли думите от "biraria" (от италиански Birreria) на  "ζυθοπωλείον " "Пивоварна". Бакалийниците сменяли имената от "bakaliko" (от турското Баккал) на "παντοπωλείον" (хранителен магазин спред Гугъл). В това време учени и специалисти разработвали (по държавен указ) речници от различни житейски деяния.
Например в Кралският Гръцки морски флот въвели "древногръцките" термини. И все пак гражданските моряци продължили да използват италианските версии.

Скарлатос Византиос в 1835 публикува речник на "гръцките диалекти". Обясненията в речника са дадени на древногръцки и френски. Речника завършва с чуждици главно от турският език. Този речник е в план да се изчистят всички чуждици от гръцкият език.
Византиос:
 "нашият разговорен език трябва да се преведе в съответствие с езикът на древните ни роднини. Разликата между древният и съвременният гръцки трябва да бъде приведен най-вече към архаичният език".
Скарлатос Византиос става първият премиер министър на Гърция през 1833 г. Работил е в посолствата в Лондон и Париж. Своя авторитетен труд "История на гръцката революция" я публикува на Катаревус.

В течение на няколко десетилетия Катаревуса става все по архаичен. Писателите вкарвали в него все повече древногръцки функции като например дателният падеж на съществителните, отсъстващи от  Адамантиос Кораис. Древногръцкият се е разглеждал все повече като идеалният език. Всеки нов писател се стремял да слага все повече древни думи в езикът им.

Следващият спор възниква в 1853 г. Тогава 
Панайотис Соутсос критикува опростеният древногръцки както и Катаревуса. Нарича го "франско произведение" пълно с добавени галицизми. Соутсос се ражда в Константинопол през 1806. Учи в Падоа и Париж. След войната през 1833 пристига в Навплио (столицата на Гърция). После пуска вестник с име Helios (Ήλιος, "Слънце") за гръцко единство и култура. Днес е известен с това, че е измислил Олимпийските игри.

В 1833 публикува първото споменаване на Олимпийските игри в "Разговор на мъртвите":
 "Къде са вашите мраморни статуи и театри?" "Къде са вашите Олимпийски игри". Предлага 25 март за национален празник на Гърция. Предлага и да се състоят в чест на независимостта на Гърция и Олимпийски игри. Всички се умалчали от тази странна негова идея. 

В началото на 1856 година богатият грък в Румъния Евангелиос Заппас предлага на гръцкото правителство да финансира целият проект на възраждане на Олимпийските игри както и да обезпечи наградите на победителите.

На 15 ноември 1859 (25 години по късно)
 се състоят първите Олимпийски игри на площадка в Атина.

На предложението на Панайотис Соутос отговорил Константинос Асопиос, защитаващ идеите на Адамантиос Кораис. Така се получило в училищата, че било трудно да се преподава в тях граматика. Въпросът е решен в 1856 когато кралски указ повторно потвърждава 1834 и 1836 години в изучаването на древногръцкият език в училищата.

Народа никога не успя да въведе древногръцкият език в своите домове.
В
 1880 се постигна съгласие да се остави Катаревуса.
Започнаха дори действия да освободят системата от древногръцките думи.
В 1881 година се разрешава на Катаревуса да се преподава в училищата.
Промените в езика били бавни. Древногръцкият се е преподавал в някои училища до 1917 година.Гласувай:
2
01. krumbelosvet - Благодаря
21.01 15:57
Странно, в прогимназията учехме "Гръцка история", но само древна и антична. От нея съм запомнил само вечните войни между Спарта и Атина и няколко философи, между които начело е Темистокъл, защото се римува с кокал, който пратил по Пирикъл, и той се нап..къл.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: airdance
Категория: История
Прочетен: 1874
Постинги: 7
Коментари: 4
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829